Blessure, pijn of klachten aan de rug

De anatomie van de rug 

Anatomie van de onderrug

De rug bestaat uit de ruggenwervels, de facetgewrichtjes en de tussenwervelschijven
De ruggenwervels vormen de basis van de rug, de facetgewrichtjes maken de bewegingen mogelijk en de tussenwervelschijven dienen als schokdempers tussen de ruggenwervels. 

De wervels, gewrichtjes en tussenwervelschijven worden bij elkaar gehouden door gewrichtskapsel, banden en spieren

Rompstabiliteit trainen

 

Trainen van romp stabiliteit om sportblessures te voorkomen!

Rugklachten komen zeer veel voor, keren vaak regelmatig terug en kunnen een sporter flink belemmeren. In de sport wordt een hoge belasting gevraagd van de rug. De rug (romp) speelt een erg belangrijke rol bij zowel de sportprestaties als bij het ontstaan en voorkomen van sportblessures!

Veel sporters trainen dan ook extra de romp stabiliteit, buiten de sportspecifieke trainingen om, om sportblessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. 

Lage rugklachten

Verreweg de meeste blessures ontstaan aan de onderrug, we spreken dan over lage rugklachten. Lage rugklachten kunnen we onderverdelen in specifieke lage rugklachten en aspecifieke lage rugklachten. We spreken over specifieke lage rugklachten wanneer er een duidelijke lichamelijke oorzaak is voor de het ontstaan van de rugklachten. De bekendste vorm van specifieke lage rugklachten is een hernia waarbij er afknelling van een zenuw ontstaat, echter ook een breuk van een wervel, rheumatische aandoeningen, tumoren en degeneratieve (slijtage) aandoeningen van de onderrug vallen hieronder. 

In 95% van de gevallen wordt er echter geen duidelijke specifieke lichamelijk oorzaak gevonden voor lage rugklachten. We spreken dan over aspecifieke lage rugklachten. Onder de aspecifieke lage rugklachten vallen een hele reeks aan vermoedelijke onderliggende lichamelijke problemen met spieren, wervels, tussenwervelschijven of facetgewrichtjes en meestal is er sprake van een combinatie van deze lichamelijke oorzaken. Bijvoorbeeld wanneer een spier verkrampt zal ook een wervel scheef getrokken worden en blokkeren.  In de volksmond (en soms door zorgverleners) worden termen gebruikt als spit, lumbago, wervelblokkade etc.  Bij deze vorm van rugklachten is het vaak erg afhankelijk van het vakgebied (specialisme) van de behandelaar hoe de rugklachten worden gediagnosticeerd en behandeld. Onderliggende oorzaken zijn bijvoorbeeld te weinig beweging, eenzijdige belasting, overbelasting en/of spanningen of stress.

Klik in onderstaande tabel op een blessure voor meer informatie, advies en oefeningen! 

Blessure Klachten Ontstaan
HERNIA
  • Pijn in het been staat meestal op de voorgrond. Daarnaast kan er sprake zijn van lage rugpijn.
  • Tintelingen, dove plekken in het been
  • Krachts- of coordinatieverlies in het been
  • Acuut tijdens bukken, tillen of draaien
  • Geleidelijk door overbelasting als gevolg van veel zitten, herhaaldelijk bukken en tillen.
ASPECIFIEKE LAGE RUGKLACHTEN, spit, lumbago, wervelblokkade etc.
  • Lage rugpijn met soms uitstraling naar bil, heup of bovenbeen.
  • Acuut tijdens bukken, tillen, draaien of uitstrekken
  • Geleidelijk door te weining beweging, stress en spanningne, eenzijdige belasting, overbelasting