Onstekingen in de elleboog

Bij sporters zijn met name ontsteking van de elleboog een bekend probleem. Het kan gaan om ontsteking van een pees (tendinitis), de slijmbeurs (bursitis olecrani) of het kapsel (capsulitis). Het meest voorkomend zijn de ontstekingen van de pezen van de onderarm spieren wat we de tenniselleboog (ontsteking van de pols strekkers) of de golferselleboog/ werperselleboog (ontsteking van de pols buigers) noemen. Zoals bij alle ontsteking kan het ook bij de elleboog gaan om een acute  ontstekingsreactie of om een chronisch ontsteking of irritatie bijvoorbeeld door overbelasting. 

De tenniselleboog (epicondilitis lateralis)

De sporter heeft pijn aan de buitenzijde van de elleboog en soms ook bij de pols. De pijn kan uitstralen naar de onderarm of de bovenarm. Een vuist maken en de pols omhoog bewegen is provocerend evenals een stevige hand geven, een doek uitwringen en uiteraard sportspecifieke bewegingen. De pijn kan acuut optreden echter meestal ontstaat de pijn geleidelijk. De tennis elleboog is een veel voorkomende blessure van de elleboog. Zoals de naam al doet vermoeden komt de blessure vaak voor bij tennissers, squashers, badmintonners. Er is sprake van een ontsteking of irritatie van de peesaanhechting van de onderarm spieren op de elleboog (laterale epicondyl).  Om de blessure te laten herstellen is relatieve rust (verminderen van de pijnlijke bewegingen) en versterken van de onderarmspieren en pezen noodzakelijk. Ook het verbeteren van de bewegelijkheid van de aangrenzende gewrichten of zelf de bovenrug/ nek bijdragen tot herstel. Een strakke tape of bandje rondom de elleboog word soms toegepast om de druk op de pees te verminderen. Wanneer deze klachten meer dan 6 weken ontstaan treden er veranderingen op in het peesweefsel waardoor het peesweefsel kwetsbaarder wordt en herstel moeilijker. Bij deze blessure is het dan ook belangrijk in een zo vroeg mogelijk stadium advies in te winnen! 

tennisarm.jpg
 

Pijn, klachten of blessure aan schouder? AUWH online blessurepreventie & herstel kan je ondersteunen met advies en oefeningen.