De heup

 

Pijn aan de buitenzijde van de heup (bursitis trochanterica en/of gluteus medius tendinopathie)

Deze klachten komen relatief vaak voor bij hardlopers. Er is sprake van pijn op het botpunt aan de buitenzijde van de heup. Provocerend is op de heup liggen, druk op de zijkant van de heup, hurken, traplopen en het zijwaarts heffen van het been. Als er sprake is van een ontsteking zal de pijnlijke plaats warm, gezwollen en/of rood zijn. De oorzaak is meestal een irritatie of ontsteking van de middelste bilspier op het bovenste buitenste deel van het bovenbeen en/of een ontsteking van de slijmbeurs op het buitenste deel van het bovenbeen. Onderliggende oorzaken kunnen zijn looptechniek, beenlengte verschil, zwakte van de bilspieren, instabiliteit van romp en bekken, schoeisel, overmatig proneren (naar binnen doorzakken) van de voet. Het advies bij deze blessure is dan ook om de bilspieren en stabiliteit van het bekken en romp te gaan versterken middels gerichte oefeningen en daarnaast schoeisel en looptechniek te analyseren. 

 

De lies

 
Spiergroepen rondom de lies

Spiergroepen rondom de lies

Spierblessure heup/ lies

Liesklachten komen veel voor bij sporters die veel explosieve bewegingen maken en draaimomenten hebben zoals bijvoorbeeld voetballers. In verreweg de meeste gevallen van een liesblessure gaat het om letsel van de spiergroepen rondom de lies. Het kan gaat om de spieren die het been naar binnen bewegen, de spieren die de heup buigen en/of de rechte of schuine buikspieren.  Deze spieren hechten allemaal middels pezen aan aan het bekken ter hoogte van de lies. Letsel van deze spieren kan acuut of geleidelijk ontstaan. Meestal gaat het om een chronische blessure die ontstaat als gevolg van overbelasting. Het algemeen advies is om relatieve rust te nemen, wat wil zeggen wel in beweging blijven maar de pijnlijke bewegingen vermijden.  Verder worden rekoefeningen voor de spieren die aanhechten in de lies aangeraden en oefeningen om de rug- en buikspieren te versterken. Een liesblessure is vaak een hardnekkige blessure die moeilijk te behandelen is.  Andere oorzaken die kunnen meespelen bij het ontstaan en het behandelen van liesklachten zijn de beweeglijkheid van de heup en rug en de stand van de voeten. Tot slot kunnen ook andere afwijkingen leiden tot liesklachten zoals een liesbreuk (scheurtje in de buikwand) en afwijkingen aan het heupgewricht.

 

Pijn, klachten of blessure aan heup of lies? AUWH online blessurepreventie & herstel kan je ondersteunen met advies en oefeningen.