Schouderklachten

Met name sporters die veel bovenhands bewegen maken zoals volleyballers, handballers, zwemmers, tennisers, krijgen te maken met schouderklachten. De schouder is een erg complex gewricht dat gevoelig is pijn klachten en voor blessures. De schouder bestaat uit een grote rond kop in een klein kom. De kop van de schouder wordt in de kom gehouden door de spieren, pezen en banden. De spieren die belangrijk zijn voor het stabiel houden van de schouderkop in de kop noemen we rototor cuff spieren. 

 

Ontstekingen in de schouder (tendinitis, bursitis, tendinopathie)

Anatomie van de schouder met de slijmbeurs (bursa) en de spieren/pezen.

Anatomie van de schouder met de slijmbeurs (bursa) en de spieren/pezen.

Een slijmbeursontsteking (bursitis) en een peesontsteking (tendinitis) zijn de meest voorkomende ontstekingen in de schouder. Een ontsteking kan acuut of chronisch zijn. Een acute ontsteking kan spontaan ontstaan en gaat gepaard met veel pijn bij alle bewegingen van de schouder. Deze fase duurt over het algemeen 2 weken in deze fase is het belangrijk rust te houden. Daarna nemen de klachten meestal vanzelf geleidelijk af en wordt geadviseerd te starten met gerichte oefeningen om de schouder te versterken en de beweeglijkheid te vergrootten. Het is moeilijk een onderscheid te maken tussen een peesontsteking en een slijmbeursontsteking. In de acute fase zijn de symptomen nagenoeg gelijk en ook de adviezen en oefeningen zijn gelijk. De huisarts of specialist adviseert soms ontstekingsremmers of een injectie met onstekingsremmers. In sommige gevallen is dit effectief, echter de ontsteking kan weer terug keren. Uit recent onderzoek blijkt dat advies en oefeningen op de lange termijn even effectief zijn als een injectie. Als er na 6 weken nog steeds klachten zijn, treden er veranderingen op in het weefsel en spreken we over een chronische ontsteking. Een chronische peesontsteking wordt ook wel tendinopathie genoemd. Door de veranderingen in het peesweefsel wordt de pees kwetsbaar, herstelt moeizamer en komen klachten sneller terug. Een chronisch ontsteking ontstaat vaak geleidelijk  bijvoorbeeld door instabiliteit of overbelasting en vaak is er dan sprake van inklemming (impimgment).

 

Schouderklachten door inklemming (impingement)

Bij deze blessure ontstaat er pijn aan de voorzijde, achterzijde of zijkant van de schouder die met name opgeroepen word bij een bepaald traject van bewegingen boven het hoofd. De sporter zal bijvoorbeeld last hebben bij een service, smash, gooi of armslag. In de beginfase van de pijn vooral aanwezig tijdens de warming up. De klachten komen vooral voor aan het begin en aan het einde van seizoen. Het gaat om een inklemming van de spieren en pezen rondom de schouder (rotator cuff) waardoor ontsteking of irritatie ontstaat. De rotator cuff spieren hebben als functie de kop van de schouder stabiel in de kom te houden. Echter de ruimte tussen de kop en de kom van de schouder is klein. Door bijvoorbeeld overbelasting en/of instabiliteit kunnen de pezen bij bepaalde bewegingen klem komen te zitten tussen de schouder kop en kom en hierdoor gaan ontsteken of irriteren.  Aan het begin van het seizoen zijn de spieren minder ontwikkeld waardoor stabiliteit van de schouder minder is en er eerder problemen ontstaan. Aan het einde van het seizoen kan de pees verdikken als gevolg van overbelasting. . Wanneer deze klachten meer dan 6 weken bestaan ontstaat er veranderingen in het peesweefsel waardoor de pees kwetsbaarder wordt en klachten moeilijker herstellen en sneller ontstaan. Er kan dan ook pijn in de nacht, vermindering van kracht en coördinatie en beperkingen met bijvoorbeeld de arm op de rug leggen ontstaan. Bij deze blessure is het dan ook erg belangrijk om in een vroeg stadium advies en oefeningen te vragen! 

Inklemming (impingement) van de rotator cuff spieren/ pezen van de schouder

Inklemming (impingement) van de rotator cuff spieren/ pezen van de schouder

 
 
De spieren rondom de schouder

De spieren rondom de schouder

Instabiliteit van de schouder

Wanneer een schouder instabiel is kunnen er snel letsels en globale pijnklachten ontstaan. Een schouder kan instabiel zijn doordat de gewrichtsbanden van de schouder zwak zijn. Dit kan aangeboren zijn of ontstaan na een schouderluxatie (de schouder gaat uit te kom). Het kan ook zijn dat de spieren rondom de schouder niet goed ontwikkeld zijn. In alle gevallen is het belangrijk om de spieren rondom de schouder te versterken om zo de stabiliteit van de schouder actief te verbeteren. Bij ernstige instabiliteit (en vaak herhaalde luxaties) kan besloten worden tot operatief ingrijpen om de banden van de schouder strakker te maken. 

 

Pijn, klachten of blessure aan schouder? AUWH online blessure preventie & herstel kan je ondersteunen met advies en oefeningen.