De sportfysiotherapeut 'knutselt' met felgekleurde tape

Inmiddels zie je in bijna alle sporttakken en bij veel verenigingen sporters rondlopen beplakt met tape in alle kleuren van de regenboog. Het ziet er flitsend uit dat moet gezegd worden!  
Alleen als echte criticus en wetenschapper wil ik toch wel erg graag weten of deze 'wondertape' dan wel echt werkt en zo ja hoe dan.....

Gezellig knippen en plakken tijdens de cursus 'Medical Tape Concept'

Enigszins kritisch heb ik, in 2008, dan ook de cursus 'Medical Tape Concept' gevolgd. Samenvattend, een erg gezellige cursus waarin we als fysiotherapeuten ons heerlijk konden uitleven. Van top tot teen beplakt met allerlei kleuren tape gingen we enthousiast naar huis. Alleen over 'evidence' of en hoe deze tape werkt daar werd nauwelijks over gesproken. Tijdens mijn werkzaamheden als fysiotherapeut in de particuliere praktijk heb ik de tape regelmatig aangelegd. Stiekem met het idee in mijn achterhoofd 'wie weet helpt het'. 

Op zoek naar 'bewijs', veel verder dan van roze en blauwe tape naar oranje tape lijken we nog niet gekomen. 

Inmiddels is het bijna 2015 en zien we de vrolijke tape overal verschijnen. Dan zal nu toch wel aangetoond zijn dat de tape werkt. Of niet?!
Ik besloot dat het wel weer eens tijd werd om de literatuur erop na te pluizen. Er zijn veel verklaringen te vinden over de werking van deze tape. De meest geaccepteerde verklaring is dat de tape dezelfde rekbaarheid heeft als de huid en dat door het juist aanbrengen van de tape op de huid er een liftende werking bestaat woordoor de tape effect heeft op;

  • de activering van bloed en lymfecirculatie
  • de pijnreceptoren. Deze krijgen meer “ruimte” waardoor de pijn onmiddellijk vermindert.
  • een verbetering van de spierfunctie.
  • de ondersteuning van de gewrichtsfunctie.
  • segmentale verbanden in het lichaam. 

Medical tape is in 1973 ontwikkeld in Japan. De verschillende kleuren hebben hun oorsprong vanuit de kleurentherapie. 'Blauw" symboliseert water, rust en ontspanning en wordt met name in het midden Oosten, waar men veel belang hecht aan de kleurentherapie, vooral gebruikt bij het tapen van zwellingen en lymfetape. Roze is een stimulerende kleur en wordt gebruikt als er gestimuleerd of gestabiliseerd moet worden. De verschillende kleuren tape hebben geen verschillende structuur. Zo is de 'oranje' kleur speciaal ontwikkeld voor een belangrijke wedstrijd van onze nationale hockey damesploeg.  

De kosten lopen uiteen, vaak heeft dit te maken met het materiaal dat is gebruikt voor de tape. Het materiaal kan gevolgen hebben voor de werking van de tape, de duur van de werking en mogelijke irritatie van de huid.  In Nederland is de Cure Tape op het moment van schrijven de marktleider.

Na een uitgebreide zoektocht waarbij ik veel onderzoeken, verklaringen en blogs gelezen heb, moet ik toch tot de conclusie komen dat er tot mijn grote verbazing nog altijd geen 'evidence' te vinden is voor deze behandelmethode!
Hoe is het dan toch mogelijk dat deze tape steeds meer en meer gebruikt wordt door sporters en met name ook door topsporters? Sporters die fulltime bezig zijn met hun sport en een heel team van coaches, trainers, (para)medisch en wetenschappers om zit heen hebben.
 

Waarom blijft de sportfysiotherapeut tape knippen en pakken? 

De verklaring lijkt simpel, vraag een sporter of de tape werkt. 'JA' zullen veel sporters volmondig zeggen. De sporter ervaart vermindering van pijn tijdens of na het sporten, meer controle, meer kracht en/of een sneller herstel. Sporters die geen baat denken te hebben bij de tape ervaren ook geen negatief effect (het lijkt geen kwaad te kunnen). Ik heb inmiddels vele sporters beplakt en ben aardig handig geworden met de schaar en het knutselwerk. Nog altijd blijf ik kritisch, is het niet alleen een 'placebo' effect? Misschien....maar stiekem moet ik toegeven dat ik zelf, als sporter, de tape inmiddels ook gebruik bij pijntjes en blessures. Waarom? Knippen en plakken is niet mijn hobby, geld steken in dure tape evenmin maar 'ik heb toch het idee dat het werkt!' 

Op de website van AUWH, online blessure preventie & herstel vindt je filmpjes met instructies om zelf de tape te kunnen aanleggen bijvoorbeeld bij achillespees klachten, een jumpersknee (patellapees), klachten rondom de knieschijf en hielspoor. Onze sportfysiotherapeuten gebruiken over het algemeen de Cure Tape

Wat zijn jou ervaringen met 'medical tape'? Wil je reageren op dit artikel? Je kan hieronder je feedback achterlaten.