Duimblessure overbelasting

Ontstaan van overbelasting van de duim

Overbelasting van de duim kan tot Irritatie of ontsteking leiden van de aanhechtingen van de pezen in de peesschede van de duim aan de buitenzijde van de pols. We noemen deze blessure ook wel peesirritatei van Quervain. Deze blessure ontstaat vaak bij mensen die veel handelingen met de pols verrichten zoals grijpen en vastpakken en bij mensen die met toetsenbord en muis werken. De blessure kan echter ook ontstaan na een harde klap of val. 

De klachten bij een overbelasting van de duim

De voornaamste klachten zijn pijn en zwelling aan de buitenzijde van de pols die verergerd bij handelingen met de pols of de duim zoals grijpen of vastpakken. De pijn kan zich uitbreiden naar de duim en de onderarm. Als er ook een zenuw betrokken is kan er ook sprake zijn van een doof gevoel of tintelingen in de duim. 

De behandeling en adviezen bij een overbelasting van de duim

De behandeling richt zich op het terugdringen van de pijn en/of ontsteking. Relatieve rust (vermijden van pijnlijke houdingen en bewegingen) is daarbij de belangrijkste stap. Daarnaast kan de sporter tijdelijk een brace gebruiken, zowel tijdens de sport als in dagelijkse handelingen, om de duim te ontlasten (PSB duimbrace).  De pijn kan worden verlicht met pijnstillers of ontstekingsremmers. Als dit onvoldoende resultaat heeft dan kan een arts er voor kiezen een injectie met ontstekingsremmers te plaatsen.