Duimblessure verstuiking

Ontstaan van een verstuiking van de duim

De duim verstuiking ontstaat acuut door een val op een harde klap op de vinger. Met name bij volleyballers, handballers en basketballers komt de duimverstuiking veel voor als gevolg van een bal die verkeerd op de duim terecht komt.  Bij een verstuiking van de duim worden de gewrichtsbandjes van de duim opgerekt of    scheuren ze. 

Klachten bij een verstuiking van de duim

Het oprekken of scheuren van de gewrichtsbandjes leidt tot pijn en in de meeste gevallen binnen 24 uur na het lestel opgelopen te hebben een zwelling, verkleuring en warmte. Dit zijn nagenoeg dezelfde symptomen als bij een breukje in de duim. Bij een volledige afscheuring van de bandjes van de duim spreken we over een luxatie en wordt er in sommige gevallen gekozen voor een operatie of gips.  Bij twijfel over het letsel is het dan ook verstandig een arts te bezoeken voor een diagnose!
De duim heeft een belangrijke functie bij balsporten in het vangen en sturen van de bal. Daarnaast is de duim erg belangrijk in het dagelijkse leven om goed te kunnen grijpen. Een blessure van de duim kan dan ook bijzonder lastig zijn.

Adviezen en behandeling van een verstuiking van de duim

De klachten zullen geleidelijk vanzelf nemen. Het is belangrijk om de duim te blijven bewegen om stijf worden te voorkomen. Om de pijn en zwelling te dempen kan je regelmatig koelen (let op niet rechtstreeks op de blote huid in verband met mogelijke bevriezing van de huid). De pijn kan nog lang na het letsel aanhouden.

Tape of brace voor de duim om de duim te beschermen

Ingescheurde bandjes kunnen niet vanzelf herstel en dus blijft de duim gevoelig voor nieuw letsel. Het is verstandig de duim gedurende geruime tijd in te tapen (tape) of een brace te gebruiken (PSB duimbrace). Als je geen ervaring hebt met tapen adviseren we een brace aan te schaffen. Het namelijk lastig om een duim goed in de tapen en na een duimblessure is het verstandig de duim gedurende lange tijd te beschermen tijdens het sporten.  In de beginfase na het letsel kan je duimbrace ook gebruiken bij dagelijkse activiteiten om de duim voldoende rust te geven om te herstellen. Later is aan te raden de brace alleen bij het sporten te gebruiken.

Oefeningen voor de duim

Verder kan je oefeningen doen om de beweeglijkheid van de duim te verbeteren en/of de stabiliteit en de spiertjes van de vinger te versterken.  Je kan dan bijvoorbeeld denken aan het knijpen in een balletje of kneedpasta (oefenmateriaal hand) en de vinger buigen en strekken in warm water waarbij je met de andere hand de vinger naar de eindgrens drukt.