Elleboogblessure overstrekking

Klachten bij een overstrekking van de elleboog

Bij overstrekken van de elleboog treedt er een felle pijn op rond  de elleboog. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan er ook een zwelling ontstaan en is er duidelijke hoorbaar/ voelbare klik of plop. De pijn zal geleidelijk afnemen, echter het strekken van de elleboog kan lange tijd pijnlijk blijven en onverwachtse bewegingen of strekken van de elleboog kan leiden tot nieuwe pijnscheuten. We noemen deze symptomen ook wel een instabiliteit van de elleboog

Ontstaan van een overstrekking van de elleboog

Een overtrekking van de elleboog komt vooral voor bij keepers in balsporten en bij judoka's. Bij keepers (maar ook aanvallers die blokken of verdedigers) vindt de overstrekking plaats bij het tegenhouden van een bal in gestrekte elleboogstand. Judoka's kunnen de blessure oplopen door bijvoorbeeld een armklem. Daarnaast kan deze blessure ontstaan door een val met uitgestoken hand en met gestrekte elleboog. 
In ernstige gevallen gaat een overstrekking van de elleboog plaats met het uit de kom gaan van de elleboog (luxatie). 

Adviezen en behandeling van een overstrekking van de elleboog

Relatieve rust, koelen en oefeningen bij overstrekking van de elleboog

Direct na de overstrekking is koelen (let op niet rechtstreeks op de blote huid in verband met mogelijke bevriezing) en relatieve rust aan te raden. Geadviseerd wordt de elleboog wel rustig te blijven bewegen om stijf worden te voorkomen. De pijnklachten zullen geleidelijk afnemen, er kan dan gestart worden met specifieke oefeningen om de beweeglijkheid van de elleboog te verbeteren en de stabiliteit en spieren rondom de elleboog en de romp te versterken. Je kan daarbij gebruik maken van diverse materialen zoals haltersoefenbandenmedicine ballen en balans kussens.

Elleboogbrace om nieuw letsel te voorkomen

Een overstrekking van de elleboog vindt plaats doordat de spieren rondom de elleboog, schouder en/of romp niet op tijd voldoende reageren. Na overstrekking van de elleboog zijn bandjes en kapsel beschadigd en is de elleboog nog minder stabiel dan voorheen. Gerichte oefeningen zijn belangrijk om een verder letsel te voorkomen. Tevens kan er gebruik worden gemaakt van een degelijke brace om de elleboog te beschermen tegen overstrekking (Push Med elleboogbrace)

In het ernstigere geval van luxatie van de elleboog is specialistisch hulp noodzakelijk en zal de elleboog, na het terug in de kom plaatsen, in een slint of het gips worden gezet. Soms is een operatie noodzakelijk.