Wil je zelf actief werken aan herstel van je heupblessure? Klik hieronder en start direct met oefeningen --> 

Heupblessure slijmbeursontsteking


Klachten bij slijmbeursontsteking van de heup

Deze klachten komen relatief vaak voor bij hardlopers. Er is sprake van pijn op het botpunt aan de buitenzijde van de heup. Provocerend is op de heup liggendruk op de zijkant van de heup, hurken, traplopen en het zijwaarts heffen van het been. Als er sprake is van een ontsteking zal de pijnlijke plaats warm, gezwollen en/of rood zijn.

Ontstaan van slijmbeursontsteking van de heup

De oorzaak is meestal een irritatie of ontsteking van de slijmbeurs (bursitis trochanterica) en/of middelste bilspier (tendinitis gluteus medius) op het bovenste  buitenste deel van het bovenbeen. Er kan verhoogde spanning staan op de bilspieren en/of de bindweefselplaat die aan de zijkant van de bovenbeen over de heup loopt.  Onderliggende oorzaken kunnen zijn looptechniek, beenlengte verschil, zwakte van de bilspieren, instabiliteit van romp en bekken, schoeisel, overmatig proneren (naar binnen doorzakken) van de voet. 


Advies en behandeling bij slijmbeursontsteking van de heup

Deze blessure kan zeer pijnlijk en hardnekkig. Het is belangrijk om relatieve rust te nemen (verminderen van hardlopen, lopen, traplopen). Om de pijn te dempen kunnen tijdelijk pijnstillers worden gebruikt en kan er regelmatig worden gekoeld (let op niet rechtstreeks op de huid in verband met risico op bevriezing van de huid). Het uitvoeren van rekoefeningen voor de bindweefselplaat aan de zijkant van de het bovenbeen en voor de bilspieren wordt geadviseerd om de spanning op de slijmbeurs te verminderen. 

Spierversterkende oefeningen bij een slijmbeursontsteking van de heup

De onderliggende oorzaak voor het ontstaan van deze blessure heeft vaak te maken met zwakte van spieren en/of instabiliteit van de romp of het bekken. Er wordt dan ook geadviseerd om de bilspieren en stabiliteit van het bekken en romp te gaan versterken middels gerichte oefeningen. Je kan gebruik maken van diverse materialen zoals haltersoefenbandenmedicine ballen en balans kussensDaarnaast kunnen rekoefeningen worden geadviseerd. De oefeningen hangen af van de hevigheid van de pijn en fase van het herstel.

Advies en behandelmogelijkheden bij aanhoudende klachten van de heup

Naast oefeningen kan ook schoeisel, looptechniek en de beweeglijkheid van de heup en de rug geanalyseerd worden. Bij aanhouden klachten kan een arts  eventueel besluiten een injectie met ontstekingsremmers te plaatsen. Laat bij aanhoudende klachten altijd een goede diagnose stellen door een deskundige voor specifieke behandeladviezen.