Knieblessure kruisband

Ontstaan van een kruisband blessure van de knie

Een kruisband blessure ontstaat in de meeste gevallen acuut door verstappen of verdraaiing van de knie. De voorste kruisband (VKB) raakt vaker geblesseerd dan de achterste kruisband. De band kan verrekken (graad 1), gedeeltelijk inscheuren (graad 2) of helemaal doorscheuren (graad 3). Bij graad 1 en 2 blessures heeft de sporter zich meestal verstapt en bij graad 3 blessures heeft men de knie verdraaid. Met name in contactsporten en sporten waarbij veel gesprongen wordt komt de voorste kruisbandblessure veel voor. Vrouwen hebben, door de vorming van de knie, een groter risico op een kruisbandblessure dan mannen. 

Klachten bij een kruisband blessure van de knie

Bij graad 1 en 2 blessures zal er pijn en een lichte zwelling ontstaan. De pijn en de zwelling nemen na enkele weken af. Bij een graad 3 kruisband blessure waarbij de kruisband helemaal door is gescheurd ontstaat er in de meeste gevallen een forse zwelling binnen enkele uren na het verdraaien van de knie. In 80% van de gevallen heeft de sporter iets horen of voelen knappen. Er is meestal sprake van een instabiel gevoel in de knie. Regelmatig is niet alleen de kruisband gescheurd maar is er ook sschade aan de meniscus en/of de binnenband.


Adviezen en behandeling van een voorste kruisband blessure van de knie

Als je een graad 2 of 3 kruisband blessure vermoedt is het altijd aan te raden een arts of gespecialiseerd fysiotherapeut te bezoeken voor het stellen van een diagnose. Graad 1 en 2 kruisband blessures kunnen herstellen door relatieve rust en gerichte oefeningen om de bewegelijkheid van de knie te optimaliseren en de spieren rondom de knie te versterken zodat deze eventuele instabiliteit op kunnen vangen.

Bij een graad 3 kruisband blessure zijn er vaak twee opties; oftewel relatieve rust en gericht trainen om de spieren rondom te knie te versterken om de instabiliteit op kunnen vangen of een operatie om een 'nieuwe' kruisband (kruisband plastiek)te laten plaatsen. Deze afweging hangt af van persoonlijke factoren en voorkeur. Een voorste kruisband plastiek is een relatief 'zware' operatie in de zin dat het herstel lange tijd in beslag neemt. De eerset 4-6 weken zal er op krukken moeten worden gelopen en hervatten van wedstrijdsport kan gemiddeld pas naar 9 maanden revalidatie. Soms wordt er in de revalidatie periode van de kruisbandblesssure een kniebrace gedragen. Het is belangrijk dat deze brace goed aangemeten wordt. 

Spierversterkende oefeningen om de stabiliteit van de knie te verbeteren

De KNVB heeft een reeks van video's gepubliceerd met oefeningen op de stabiliteit van heup, knie en enkel te verbeteren. Deze oefeningen kunnen gebruikt worden bij het voorkomen of herstellen van blessures. Als je geen voetballer bent kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een bal te gooien en vangen, een tennisracket te gebruiken etc. Er zijn vele variaties mogelijk gericht op jou eigen sport! Deze oefeningen kan je pas uitvoeren aan het einde van je revalidatie op het moment dat er geen vocht meer in de knie zit. Je moet de oefeningen pijnvrij en zonder reactie achteraf (pijn of vocht) uit kunnen voeren. Als je herstel van een blessure bouw het tempo van het uitvoeren van deze oefeningen dan zeer rustig op en ben voorzichtig met draaimomenten!

 

Deze oefeningen zijn eenvoudig thuis uit te voeren, voor je herstel is het echter wel erg belangrijk dat je de goede oefeningen uitvoert op een correcte manier. Bij AUWH online blessure preventie en herstel krijg je daarom eerst een videoconsult waarin we je blessure uitgebreid uitvragen. Vervolgens maken onze deskundige sportfysiotherapeuten een op maat gemaakt oefenprogramma voor je. Je krijgt dit oefenprogramma aangeboden via een mooie en handige app. Zo ontvang je jou specifieke oefeningen dagelijks op je pc, smartphone of tablet met HD video instructie in het Nederlands. Los hiervan is het bij ons ook mogelijk een vrijblijvend videoconsult voor advies aan te vragen!