Zelf actief werken aan herstel van je knieblessure meniscus? Klik hier voor meer oefeningen --> 

Knieblessure meniscus

Het ontstaan van meniscusletsel in de knie

De meniscus zijn kraakbeenkussens in het kniegewricht, bedoeld om de schokken van de knie op te vangen. Wanneer er schade ontstaan aan dit kraakbeen spreken we van meniscusletsel. Deze schade kan acuut ontstaan maar kan ook geleidelijk ontstaan. Er zijn diverse gradaties van de schade mogelijk. Bij menicusletsel als gevolg van een verdraaiing van de knie kan er ook letsel optreden van de binnenbanden of kruisbanden. Meniscusletsel is klinisch moeilijk vast te stellen en verder onderzoek door een specialist is vaak nodig.
 

De klachten bij meniscusletsel in de knie

Vaak heeft de sporter specifiek pijn aan de binnenzijde van de knie (buitenzijde is ook mogelijk) in de gewrichtsspleet. Hurken en volledig strekken van de knie is niet mogelijk of verergerd klachten. Er kan zwelling zijn in de knie, met name aan de binnenzijde (of buitenzijde). In sommige gevallen blokkeert de knie en is bewegingen tijdelijk niet mogelijk. 

De adviezen en behandeling van meniscusletsel in de knie

Bij klein scheurtjes in de meniscus is het advies het vermijden van belastende houdingen en activiteiten, het trainen van de bovenbeenspieren en weer geleidelijk opbouwen van de sportactiviteiten.

Spierversterkende oefeningen bij meniscusletsel in de knie 

In onderstaande video's worden enkele standaar spierversterkende oefeningen getoond die je kan uitvoeren in de herstelfase bij meniscusletsel. De oefeningen moeten rustig uitgevoerd worden en er mag tijdens of na het uitvoeren geen sprake zijn van pijn of reactie in de knie.  

Frequentie 3-4 keer per week
3 series van 10 herhalingen

In beginfase uitvoeren tot 45 graden buiging in de knieën en toewerken naar 90 graden buiging. Let op de knieën mogen niet voor de tenen uitkomen! Duw de billen naar achteren. 

Oefeningen ter verbetering van de stabiliteit in de knie

Bij meniscusletsel kunnen ook rustige stabiliteitsoefening uitgevoerd worden om de knie te versterken. Belangrijk is om rustig te starten en er zorg voor te dragen dat de knie te veel draaibewegingen maakt. Tijdens en na het uitvoeren van deze oefeningen mag er geen pijn of reactie van de knie zijn.

 
 

 

Kijkoperatie bij meniscusletsel

Vroeger werd gedacht dat meniscus helemaal niet doorbloed zijn en niet kunnen herstellen. Inmiddels weten we dat gedeelten van de meniscus wel degelijk kunnen herstellen. Het hangt echter af van de grote van de scheur en de plaats van de scheur. Bij ernstige of aanhoudende klachten is een consult van een specialist is noodzakelijk om dit te beoordelen. Soms zal een stukje kraakbeen chirurgisch moeten worden verwijderd. De hersteltijd na menicusletsel bij sporters varieert afhankelijk van het letsel en de reactie van de knie. In de regel geldt altijd dat wanneer een knie dik en pijnlijk is tijdens of na sportbeoefening dan kan er nieuwe schade aan de knie ontstaan.