Rugblessure hernia

De klachten bij een hernia

Kenmerkend voor een hernia van de onderrug is dat pijn in het been vaak op de voorgrond staat. Er kan daarnaast sprake zijn van lage rugpijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Andere klachten kunnen zijn tintelingen of dove plekken in het been en er kan kracht- of coördinatieverlies van het been zijn. Hoesten, niezen of druk zetten kan de klachten verergeren net zoals (herhaaldelijk) bukken, tillen, autorijden, zitten. 

Ontstaan van een hernia

De onderste afbeelding toot een hernia van de onderrug waarbij de tussenwervelschijf afknelling van de zenuwen veroorzaakt. 

Vanwege de hoge belasting op de rug komt ook een hernia van de onderrug regelmatig voor bij sporters. Een hernia is een aandoening van de tussenwerfelschijf. De tussenwervelschijf bestaat uit twee delen; de annulus, een ring van vezels, met daartussen de nucleus, een soort sponsachtige materiaal dat zich automatisch vult met vocht. De tussenwervelschijf bevindt zich tussen de wervels en dient ervoor de schokken van de rug op te vangen. Een hernia is een scheuring van de annulus waardoor de nucleus naar achteren kan uitpuilen en een afknelling veroorzaakt van de zenuwen. De hernia kan acuut ontstaan of geleidelijk door verhoogde druk in de tussen wervelschijven. Ongetrainden die niet niet gewend zijn aan zware belastingen (lage belastbaarheid) en/of de tussenwervelschijven belasten door veel te zitten maar ook getrainden die zwaar fysiek werk doen of sporters (hoge belasting) kunnen een hernia oplopen.

Behandeling en adviezen bij een hernia

Houdings- en bewegingsadviezen bij een hernia

De adviezen bij een hernia zijn in eerste instantie houdings- en bewegingsadviezen. Er zal worden geadviseerd (onbelast) in beweging te blijven, waarbij de houding zoveel mogelijk afgewisseld moet worden en zware belasting van de rug moet worden voorkomen. Zitten langer dan 10 minuten moet worden voorkomen net zoals bukken, tillen, duwen en trekken. Specifieke oefeningen die helpen om te rug te ontspannen en in beweging te houden worden aangeraden. De kans op het spontaan verdwijnen van de pijn is na 6 weken ongeveer 50%, na 3 maanden 70%, na 6 maanden 80% en na een jaar 95%.

Spierversterkende en stabiliserende oefeningen na een hernia

Wanneer de pijn wat minder is geworden worden, zeker bij sporters, spierversterkende en stabiliserende oefeningen geadviseerd om de belastbaarheid van de rug te vergrootten en de rug weer klaar te stomen voor hogere belastingen. Daarbij kan je goed gebruik maken van materialen zoals een oefenbal en balans borden of kussens, Het is beter de oefeningen uit te voeren op de grond (of een oefenmat) dan op bed, zodat je een stevige ondergrond hebt. 

In onderstaande video's wordt instructie gegeven voor het uitvoeren van oefeningen om de romp stabiliteit te verbeteren. Je mag tijdens of na het uitvoeren van deze oefeningen geen toename van de klachten krijgen. 

 

Deze oefeningen zijn eenvoudig thuis uit te voeren, voor je herstel is het echter wel erg belangrijk dat je de goede oefeningen uitvoert op het juiste moment. De sportfysiotherapeuten van AUWH kunnen je hierbij helpen door online een oefenprogramma op maat voor je op te stellen.

Een operatie bij een hernia

Een hernia wordt over het algemeen in eerste instantie conservatief (houdingen en- bewegingsadviezen en oefeningen) behandeld. Toch is het verstandig om bij klachten die lijken op een hernia naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan beoordelen of doorverwijzing naar een neuroloog voor nader onderzoek aan te raden is. Bij hevige pijnklachten en uitvalsverschijnselen zoals urine incontinentie moet u direct contact opnemen met de huisarts, een operatie kan dan onvermijdelijk zijn.