Schouderblessure gescheurde schouderpees

Het ontstaan van een afgescheurde schouderpees

Een gescheurde schouderpees kan acuut of geleidelijk ontstaan. Wanneer een sporter geleidelijk een scheur in de schouderpees ontwikkelt dan noemen we dit over het algemeen schouderklachten door inklemming en/of een peesontsteking en de adviezen en behandeling is gelijk aan eerder genoemde aandoeningen. 
Een gescheurde schouderpees kan ook acuut ontstaat  door bijvoorbeeld een val of een harde klap op de schouder. Een schouderpees kan dan volledig afscheuren of gedeeltelijk scheuren. 

De klachten bij een acute gescheurde schouderpees 

De klachten bij een acute gescheurde schouderpees hangen mede af van de ernst van het letsel. Vaak is er direct na het ontstaan van het letsel sprake van felle pijn en afhankelijk van de ernst een zwelling en verkleuring. De heftige pijn neemt meestal geleidelijk af en wat rest is een diffuse pijn vaak in de bovenarm, pijn in de nacht, een moe en zwaar gevoel in de schouder bij bijvoorbeeld tillen of aanhouden van bepaalde posities, pijn bij bovenhandse bewegingen of activiteiten, pijn bij onverwachts bewegingen en bij grotere scheuren een duidelijk krachtverlies of zelfs onvermogen om bepaalde bewegingen te maken. 

Advies en behandeling van een gescheurde schouderpees

Adviezen en behandelingen hangen af van de grootte van de scheur. Kleine scheuren en scheuren die geleidelijk zijn ontstaan hoeven geen operatie zij herstellen uiteindelijk vanzelf door rust en gerichte oefentherapie. De adviezen zijn dan gelijk bij de adviezen bij schouderproblemen door inklemming en schouderklachten door een peesontsteking. Relatieve rust (vermijden van pijnlijke houdingen en bewegingen) en gerichte oefentherapie op de schouderpees en spier weer te versterken worden aangeraden. Daarnaast kan er regelmatig worden gekoeld (nooit rechtstreeks op de huid in verband met mogelijke bevriezing) om de pijn te dempen. Bij grotere acute scheuren wordt er er vaak zo snel mogelijk operatief ingegrepen (rotator cuff repair) en wordt de scheur gehecht. Het herstel van deze operatie neemt minimaal 6 maanden in beslag.