Schouderblessure instabiliteit

De oorzaken van schouder instabiliteit

De schouder bestaat uit een grote schouderkop in een kleine schouderkom (onderdeel van het schouderblad). Het kapsel en de spieren rondom de schouder (de rotator cuff) zorgen ervoor dat de schouder stabiel blijft en de schouderkop in de gewrichtskom blijft. Als het kapsel uitgerekt wordt of als de spieren niet (meer) goed werken, kan de schouder instabiel worden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.

De schouder gaat uit de kom (schouderluxatie)

Het kapsel kan acuut worden uitgerekt door een val of een hard klap op de schouder. We spreken dan van een schouder ontwrichting of in de volksmond 'de schouder gaat uit de kom'  (luxatie). Het gevolg van een schouderluxatie kan instabiliteit van de schouder zijn.

Schouderinstabiliteit die geleidelijk ontstaat

Het kapsel van de schouder kan ook langzaam worden uitgerekt door herhaaldelijk overstrekken van het kapsel. Dit kan gebeuren bij bovenhandse sporten zoals tennis en volleybal.  Sommige mensen hebben vanaf de geboorte aanleg voor slappe banden en kapsels (laxiteit) Van alle gewrichten is de schouder het meest gevoelig om te ontwrichten.

Klachten bij schouder instabiliteit

Klachten wanneer de schouder uit kom gaat door een val of harde klap.

Wanneer een schouder geheel of gedeeltelijk uit de kom gaat (luxatie) kan dit erg pijnlijk zijn. Bij een volledige luxatie zal de schouder door een arts weer terug in zijn positie moeten worden gezet. Wanneer de schouder uit de kom gaat door een val of een harde klap dan is de schouder vaak 1-2 weken zeer pijnlijk bij alle bewegingen. Na deze eerset periode nemen de pijnklachten geleidelijk af en rest er een instabiliteit van de schouder.

Klachten bij instabiliteit van de schouder

Bij een instabiliteit van de schouder is er vaak pijn tijdens activiteiten, waarbij boven het hoofd gewerkt wordt. Daarbij kunnen onverwachte bewegingen en/of lang in dezelfde houding zitten pijnlijk zijn. Soms voelt de schouder erg los aan en verlaat de schouderklop de kom in verschillende posities van de arm bijna. Dit gaat gepaard met een pijn en soms een hoorbare klik, we noemen dit een subluxatie. Bij instabiliteit van de schouder kunnen de slijmbeurs of spierpezen inklemmen en pijnlijk worden. Bovendien kunnen de spieren rondom het schouderblad overbelast raken. 

schouder, oefeningen spieren

Adviezen en behandeling van schouder instabiliteit

De schouder is uit de kom geweest

Wanneer de schouder uit de kom is geweest wordt geadviseerd de eerste 1-2 weken de schouder veel rust te geven en een mitella te dragen. Na deze weken kan de schouder weer geleidelijk worden ingeschakeld in dagelijkse activiteiten en kan gestart worden met spierversterkende oefeningen om de schouder te versterken. Onverwachte bewegingen, snelle draaibewegingen en activiteiten boven het hoofd moeten worden vermeden om de voorkomen dat de schouder opnieuw geheel of gedeeltelijk uit de kom gaat. 

Spierversterkende oefeningen bij schouder instabiliteit

In de meeste gevallen kan instabiliteit van de schouder opgevangen worden door de spieren rondom de schouder en het schouderblad specifiek te trainen. Geduld en consequent uitvoeren van oefeningen is daarvoor noodzakelijk.  Een oefenprogramma zal minimaal 8 -12 weken moeten worden volgehouden.
versterken. Je kan gebruik maken van diverse materialen zoals haltersoefenbandenmedicine ballen en balans kussens. 

In onderstaande video worden enkele spierversterkende oefeningen getoond die je kan uitvoeren in de beginfase van de schouderrevalidatie als de schouder nog erg kwetsbaar is. Dit zijn isometrische spieraanspanningen wat betekent dat spieren aanspannen zonder dat er een beweging optreedt. Het doel van deze oefeningen is om de spieren actief te houden zonder het gewricht te belasten.  Tijdens en na het uitvoeren van deze oefeningen mogen de klachten niet verergeren. 

  • 3x per dag uitvoeren
  • 3 series van 15 seconden aanspannen alle richtingen


 

In onderstaande video worden oefeningen om de stabiliteit van de schouder te verbeteren met behulp van een 'balance board' getoond voor de latere fase van de revalidatie. 

 

Operatie bij schouder instabiliteit

Wanneer een oefenprogramma niet afdoende blijkt te zijn dan wordt door een specialist soms een operatie geadviseerd om het het kapsel strakker te krijgen. Het herstel van een dergelijke operatie neemt lange tijd in belast (minimaal 4-6 maanden)