Vingerblessure uit de kom

Het ontstaan van een vinger uit de kom

De vingerkootje kan uit de kom raken (luxeren) een val op een harde klap op de vinger. Met name bij volleyballers, handballers en basketballers komt de luxatie  veel voor als gevolg van een bal die verkeerd op de vinger terecht komt. Bij een luxatie van de vinger ontwricht het vingerkootje. 

Klachten bij een vinger uit de kom

De klachten bij een vinger uit de kom zijn gelijk aan de klachten na een verstuiking van de vinger. In sommige gevallen komt het vingerkootje vanzelf direct weer in de juiste positie en soms moet het vingerkootje terug worden gezet (repositie). Het is aan te raden om het terugzetten van het vingerkootje in de kom door een arts te laten doen! Er zal ook moeten worden onderzocht of er een breukje is opgetreden in de vinger.  De beschadiging van de gewrichtsbandjes leidt tot pijn en een zwelling, verkleuring en warmte

Adviezen en behandeling van een verstuiking van de vinger

Wanneer er geen breukje is opgetreden en het vingerkootje eer op de juiste positie zit zullen de klachten  geleidelijk vanzelf nemen. Het is belangrijk om de vinger te blijven bewegen om stijf worden te voorkomen. Om de pijn en zwelling te dempen kan je regelmatig koelen. (let op niet rechtstreeks op de blote huid in verband met mogelijke bevriezing van de huid). De pijn kan nog lang na het letsel aanhouden.

Tape of brace gebruiken om de vinger te beschermen

Ingescheurde bandjes kunnen niet vanzelf herstel en dus blijft de vinger gevoelig voor nieuwe letsel. Het is verstandig de vinger gedurende geruime tijd in te tapen of een brace of spalk te gebruiken.

 
  • Laat een klein beetje ruimte tussen de vingers
  • Zorg dat je de tape niet te strak rondom de vingers aanlegt 
  • Vaak zal met name strekking pijnlijk zijn en je kan er dan ook voor kiezen de vingers in iets gebogen stand te tapen


Oefeningen voor de vinger

Verder kan je oefeningen doen om de beweeglijkheid van de vinger te verbeteren en/of de stabiliteit en de spiertjes van de vinger te versterken.  Je kan dan bijvoorbeeld denken aan het knijpen in een balletje of kneedpasta (oefenmateriaal hand) en de vinger buigen en strekken in warm water waarbij je met de andere hand de vinger naar de eindgrens drukt