Vingerblessure verstuiking

Het ontstaan van een vinger verstuiking

De vinger verstuiking ontstaat acuut door een val op een harde klap op de vinger. Met name bij volleyballers, handballers en basketballers komt de vingerverstuiking veel voor als gevolg van een bal die verkeerd op de vinger terecht komt. Bij een verstuiking van de vinger worden de gewrichtsbandjes van de vinger opgerekt of    scheuren ze. 

Klachten bij een verstuiking van de vinger

Het oprekken of scheuren van de gewrichtsbandjes leidt tot pijn en in de meeste gevallen binnen 24 uur na het lestel opgelopen te hebben een zwelling, verkleuring en warmte. Dit zijn nagenoeg dezelfde symptomen als bij een breuk van een vinger kootje. Bij twijfel is het dan ook verstandig een arts te bezoeken!

Adviezen en behandeling van een verstuiking van de vinger

De klachten zullen geleidelijk vanzelf nemen. Het is belangrijk om de vinger te blijven bewegen om stijf worden te voorkomen. Om de pijn en zwelling te dempen kan je regelmatig koelen. (let op niet rechtstreeks op de blote huid in verband met mogelijke bevriezing van de huid). De pijn kan nog lang na het letsel aanhouden.

Tape of brace om de vinger te beschermen

Ingescheurde bandjes kunnen niet vanzelf herstel en dus blijft de vinger gevoelig voor nieuwe letsel. Het is verstandig de vinger gedurende geruime tijd in te tapen of een brace te gebruiken (tape of buddy loop).

Hieronder een video waarin getoond wordt hoe je twee vingers aan elkaar vast kan tapen om een vinger te beschermen. 

 
  • Laat een klein beetje ruimte tussen de vingers
  • Zorg dat je de tape niet te strak rondom de vingers aanlegt 
  • Vaak zal met name strekking pijnlijk zijn en je kan er dan ook voor kiezen de vingers in iets gebogen stand te tapen

Oefeningen voor de vinger

Verder kan je oefeningen doen om de beweeglijkheid van de vinger te verbeteren en/of de stabiliteit en de spiertjes van de vinger te versterken.  Je kan dan bijvoorbeeld denken aan het knijpen in een balletje of kneedpasta (oefenmateriaal hand) en de vinger buigen en strekken in warm water waarbij je met de andere hand de vinger naar de eindgrens drukt